“Få bilnøklene”, hørte jeg i mørket, før jeg kjente en kniv bli stukket ned ved kravebeinet. Jeg snublet og kjente kniven penetrere lysken og magen, forteller Dennis (66), en kineser født og oppvokst i Papua New Guinea. Han og kona ble overfalt etter å ha spilt tennis i 2004 og begge ble stukket flere steder.  Jeg er på flyplassen i Port Moresby, kåret til verdens verst sted å bo, hvor gjenger herjer med macheter og maskingevær. Men min frykt skulle snart erstattes av en ekstrem fascinasjon. Gud valgte ikke den gyldne middelvei da han skapte PNG. Landet er i verdens eliteserie i alt fra fattigdom, seksualisert vold og HIV til raskest voksende økonomi og mest heterogene land med over 848 språk og 1000 kulturer og naturmangfold. I tillegg har et av de siste uutforskede paradis på jord en forhistorie krydret med hodejegere og rituell kannibalisme. Fascinerende! Papua New Guinea, April 2014

Den lille forskjellen mellom et hotell og fengsel
Jeg traff Dennis på flyplassen i hovedstaden Port Moresby, og hans historie forsterket inntrykket jeg hadde. En by i forfall og desperasjon, som vant den tvilsomme æren av å være rangert som verdens #1 minst ønskelig byen å bo (Economist 2004), med en arbeidsledighet på 60-90% og hvor “raskol” gjenger herjet med macheter og maskingevær.

Bodde på Gateway Hotell, et 4 stjerners hotell, med høye murvegger, sikkerhetsvakter, svømmebasseng, restauranter og 2 puber. En selvforsynt festning en stykke fra sentrum. Minner om et vanlig norsk fengsel, bortsett fra pubene og at murene var for å beskytte de på innsiden.

Resepsjonistene frarådet sterkt å utforske byen, men nysgjerrigheten vant nok en gang over fornuften. En stund senere befant jeg meg i hjertet av byen. Fattigdommen i alle former og farger. Støvete marked med improviserte bord omsvermet av svette, skitne individer i filler. En menneskelig maurtue.10001539_10152312920041970_280244163_n

Jeg drar til stranden. Lekende barna i sanden kunne vært fra hvilken som helst storby, med unntak av gruppene med fulle ungdommer og voksne på parkeringsplassene ved siden av.

Flere klarer knapt å gå. Mennesker som i vesten ville studert, jobbet eller planlagt en fremtid. Disse har flyttet til Port Moresby for å søke lykken, men kun funnet fattigdom og rus.

PNG er et fattig land, hvor 1/3 lever for under 1,25$ dagen. Men det skjer store forandringer og nasjonen er blant de 10 raskeste voksende økonomiene. Satsning på LNG forventes å doble nasjonens BNP ila få år.

Et av verdens siste uutforskede paradis og korallrev
En kjapp buss og båtreise fra hovedstadens kaos førte meg til en idyllisk øy, Loloata. En uvirkelig kontrast. Småfisk og store tuna koker i havet, små kenguruer hoppet rundt på øya og papegøyer og enorme påfugllignende duer utforsket bungalowen din på søken etter en godbit.

Jeg tilbrakte flere dag der og formålet var å utforske et tilnærmet urørte korallrev og det var magisk. Alt Great Barrier Reef en gang var før det ble ødelagt av millioner av dykketurister, overfiske og global oppvarming. Et unikt mangfold av koraller og utallige fiskearter åpenbarte seg rett utenfor kysten.  Men PNG har mye mer enn et av verdens beste korallrev. 922168_10152317245301970_592573157_o

PNG er verden største tropiske øy med enorme fjellkjeder, som begrenser transportmulighetene og hovedstaden har ikke veier til noen andre større byer. Flere landsbyer kan kun nås med småfly eller til fots og landet har 578 flystriper, hvor de færreste er asfalterte. Dette kombinert med mye uroligheter, har gjort at PNG er et av de minst uutforskede paradisene, hvor mange nye arter kontinuerlig blir oppdaget i de frodige regnskogene, dype dalene eller høye fjellene. Australia hadde en gang den samme frodige naturen, før PNG løsrev seg og Australia ble en ørken.

En sosialantropologisk gullgruve
Landets terreng og få transportmuligheter er en av grunnene til at de innfødte har kunnet følge sine eldgamle tradisjoner relativt upåvirket av omverden – på godt og vondt.

Godt fordi de har kunnet bevare sin egenart og landet er et av verdens mest heterogene nasjoner med over 1000 stammer med hver sin kultur og språk. Landet har 848 språk, som utgjør 12 prosent av alle språk i verden og nabostammer kan ofte ikke kommunisere.

“Vondt” fordi noen stammer har en forhistorie med å spise sine fiender og slektninger samt hodekrymping. Ikke populært i de finere nabolag i Norge, men en gullgruve for en sosialantropolog. Landet er også i toppen i seksualisert vold, hvor en undersøkelse av Lancet i 2013 på Bougainville øya avdekket at 41 prosent av mennene hadde voldtatt ikke-partnere og i følge UNICEF var halvparten av jentene under 15 år. Nasjonen har også høyest forekomst av HIV rundt Stillehavet.

Ying og Yang
Både Dennis og kona overlevde den skjebnesvangre kvelden. Før han forlot flyplassen så han på meg og sa: – Etter overfallet bestemte jeg meg. Jeg nekter å være redd. Dette er mitt hjem og det er jeg stolt av, sa han bestemt.

Man kan skrive to historier om PNG, et som skildrer et vakkert, urørt paradis og et som skildrer et hedensk helvete på jord. Faktumet er at det er begge deler, som Ying og Yang, og det gjør det til et av de mest fascinerende landene jeg har besøkt.

P1070241

P1070174

P1070207

P1070189

P1070196