To soler steg over øyboerne på Stillehavsøyen, Rongelap, 1. mars 1954. Noen timer senere begynte det å snø, som barna lekte i. På kvelden kom oppkast, diare og håret falt av. Snøen var radioaktiv aske og flere mil unna feiret USA testen av hydrogenbomben Bravo, som var 1000 ganger sterkere enn Hiroshimabomben. USA hadde lurt øyboerne til å låne bort atollen for “menneskehetens beste og som ville ende alle kriger” og så utsatt dem for radioaktiv stråling, i tillegg til 5,400 utplasserte griser, rotter og geiter. Marshalløyne, april 2014.

En perfekt dag
Noen dager er perfekte, hvor alt er en estetisk nytelse og man får ro i sjelen. Marshalløyene serverte meg en slik herlighet. Bodde i den gamle eiendommen til landets første presidenten. En forfallen, men sjarmerende bolig på en fantastisk strandeiendom med 270 graders utsikt mot havet. Tilbrakte formiddagen på altanen. Morgentrening. Så eksistering og absorbering. Palmetrær. Bølger. Blå horisont. Frisk bris. Sjelero. Hvert sekund var perfekte øyeblikk.

Tilberedning av fersk sashimi av mahi mahi (dorade)

Tilberedning av fersk sashimi av mahi mahi (dorade)

Ved lunsjtider var jeg invitert til den private øya til Kramer-familien. Etter en times seiltur i lagunen kastet vi los foran en kritthvit strand fult av kokospalmer og bungalower. Et av de mest idylliske stedene jeg har sett. Tiden tikket sakte under den steikende solen, mens jeg snorklet i lagunen, fisket med guttene, lærte om de innfødtes kultur og tradisjoner av de eldre og nøyt en overflod av grillmat og fersk sashimi rett fra havet. En perfekt dag.

En gjeng utro mannsjævler
Kramer-klanen er historie om en ung, amerikansk ingeniør som reiser til Stillehavet, forelsker seg i en lokal skjønnhet og slår røtter. En generasjon senere driver han en av de største entreprenørvirksomhetene i Stillehavet. Hver søndag inviterte han venner og kjente til sin øy under mottoet  “Alt som er for godt til å være sant, bør deles”.

Rusen av slike perfekte øyeblikk, kan få folk til gjøre mindre gjennomtenkte ting, som å ta en tatovering, si at man elsker noen eller kjøpe noe stort og dumt. Om en dag var så perfekt her, hvordan ville et helt liv her nede fremstå, var min kongstanke. Jeg startet å sondere mulighetene for å kjøpe en øy. Like raskt som sonderingen startet, ble den avsluttet.

– Utlendinger kan ikke kjøpe eiendom, kunne Kramer fortelle, et forbund som gjelder for de fleste landene i Stillehavet. Et matriarkisk system praktiseres på Marshalløyene, hvor nesten all eiendom arves fra mor til barn. Jeg stusset over hvorfor man ikke kunne arve fra farssiden.

– Fordi du kan aldri vite hvem som er faren din, smilte Kramer og lo. Det ligger kanskje noe sannhet i det….

Marshall Island Journal, flere ganger kåret til verdens dårligste avis

Marshall Island Journal, flere ganger kåret til verdens dårligste avis

For menneskehetens beste og som vil ende alle kriger
Jeg har alltid vært fascinert av Marshalløyene grunnet dens eksplosive historie. For 70 år siden var det åstedet til et av menneskehetens mørkeste stunder. Jeg ønsket å vite mer og alle piler pekte mot Giff Johnsen, sjefsredaktør i Marshall Island Journal.

I februar 1946 overtalte USA ved Kommandør Ben H. Wyatt, øyboerne på Bikini, til å forlate atollen midlertidig for noen tester som var for “menneskehetens beste og som ville gjøre ende alle kriger”. Øyboerne fikk inntrykk av at de kunne returnere etter 3 måneder.

USA gjennomført 67 atomsprengninger der fra 1946 til 1958, ekvivalent til 7000 Hiroshimabomber og de sendte inn 242 marineskip, 156 fly samt 5,400 rotter, geiter og griser til eksperimenter. Mer enn 42,000 US militær og sivilt personell deltok i testene på Bikini.

Løgnen gjemt blant hundretusener av gamle dokumenter
Hydrogenbomben Bravos stråling av to øysamfunn, hevdet USA i mange år var en ulykke. Problemet med løgner er at de kan bli avslørt. Noen ganger ila kort tid, andre ganger etter 50-60 år etter funn av to notater blant hundretusener av frigitte, tidligere hemmeligstemplete dokumenter.

– Flere rapporter som nylig har blitt frigitt, har kastet nytt lys over saken, fortalte Giff Johnsen. – De viste at familiene på Rongalap og Ailinginae ville ble eksponert for ekstrem stråling da de detonerte Bravo, fortalte Giff Johnsen videre. Og USA viste ikke mye om radioaktivitets effekt på mennesker, så det var svært gunstig å studere mennesker eksponert for radioaktivitet. De 5,400 rottene, geitene og grisene var tydeligvis ikke nok.

3 retters løgn og en ubetalt regning
Dessverre var løgnene ikke over for øybeboerne fra Bikini og de nærliggende atollene. Sprengningene gjorde øyene ubeboelige. Det gikk enda være med menneskene. I følge Jack Niedenthals bok “For the God of all Mankind”, så ble øyboerne kasteballer på ubeboelige øyer, opplevde flere sultkatastrofer, eksponert for mer radioaktivitet og snytt for kompensasjon.

Det anerkjente KLG, som byttet navn fra KFC, etter at et større amerikansk selskap med samme navn saksøkte dem. De serverer fantastisk fritert kylling, i tillegg til et stort utvalg av kinesiske retter

Det anerkjente KLG, som byttet navn fra KFC, etter at et større amerikansk selskap med samme navn saksøkte dem. De serverer god fritert kylling, i tillegg til et stort utvalg av kinesiske retter

I 1955-57 flyttet USA dem til den tilnærmet ubebolige øya Kili. Bikinifolket ble da “lurt” til å inngå en avtale uten juridisk bistand, som fraskrev dem Bikiniatollen og alle muligheter til å rette krav mot USA i bytte mot bl.a. Kili, 25,000$ i kontanter og 300,000$ i et fond.

I 1967 returnerte noen av dem tilbake til øyene, da USA informerte at det var trygt og flere bodde der. I realiteten hadde USA bevist benyttet gammelt måleutstyr og øyene var i realiteten svært radioaktive. Først mange år senere ble flere evakuert, med bistand fra bl.a. Greenpeace i 1985

5. mars 2001 ble det etter en 7 års rettssak inngått en avtale i the Nuclear Claims Tribual, som anerkjente bikinierne totalt 563 millioner $, hvorav mesteparten var for tap av verdier og til gjenoppbygging av landet. For å gjøre historien kort, så ble NCT etablert under Compact of Free Associations i 1986 med USA, men det er underfinansiert og bikinierne har måtte sende kravet til kongressen i USA hvert år, som hver gang bare avslår kravet. USA etterlever ikke avtalen og har fremdeles ikke giddet å kompensere øyboerne.

Verdens største løgn
Det er vanskelig å kåre verdens største løgn. I intensjonal politikk hvor sannhet ofte er like sjeldent som en KKK-filial i Afrika, har en slik tittel mange sterke kandidater i nyere tid. Irak-krigen. Vietnam. Watergate. Contras. Clinton / Lewinsky. Snowden.

Fester med expats på en av de lokale "nattklubbene"

Fester med expats på en av de lokale «nattklubbene»

Det interessante er likevel ikke hva som er verdens største løgn. Det interessant er hvorfor regjeringer velger å lyve, selv om det med stor sannsynlighet vil bli avslørt i ettertid, som eks. USA intervensjon i Irak og Vietnam under påstand om masseødeleggelsesvåpen og ekspansjon. Svaret er muligens enkelt. “Gevinstene” er store og det er få nedsider. Med unntak av Watergate, så har de store løgnene i moderne tid medført få konsekvenser for de involverte lederne eller regjeringene.

I 1954 triumferte USA over en vellykket testing av hydrogenbomben, som svar på Sovjetunionens tilsvarende test i 1952. Et viktig mottrekk under våpenkappløpet i den kalde krigen. Samtidig lærte de mye om radioaktivitet på mennesker. En bonus! Det er vanskelig å lage en omelett uten å knekke et par egg og det er også kjipt å betale for eggene når man kan la være, men hva gjør så det når det er til menneskehetens beste og som vil ende alle kriger.

————————————————————————-

Kjøpte en hel, levende gris på 20 kg og Joe lærte meg å tilberede i en polynesisk jordovn

Kjøpte en hel, levende gris på 20 kg og Joe lærte meg å tilberede i en polynesisk jordovn

Kokosnøtter med min nye venn, Joe, fra rugbyspiller fra Fiji / Tonga

Viktig med pauser for å drikke kokosnøtter, med min nye venn, Joe, fra rugbyspiller fra Fiji / Tonga

Det ferdige resultatet etter 1,5 timer nedpakket i jorden over glødende lavasteiner

Det ferdige resultatet etter 1,5 timer nedpakket i jorden over glødende lavasteiner

 

Min nye favorittfrukt, smaker en blanding mellom mango og papaya

Min nye favorittfrukt, smaker en blanding mellom mango og papaya