Jeg hadde flydd halve jorden rundt for å oppleve det som mange mente var verdens beste dykkested. Lite viste jeg at jeg en uke etter ville føle meg som Neo i filmen Matrix, som ufrivillig fikk den røde pillen. Fra å leve i lykkelig uvitenhet i en illusjon, til å få innblikk i en smertefull sannhet. En sannhet som alle i internasjonal politikk, bistand og handel vet, men få snakker om. Noe som vil for alltid endre mitt syn på verden, internasjonal politikk, demokrati, bistand, korrupsjon og ikke minst FN.
Palau, mars 2014.

Pingviner på Nordpolen
Palau kalles ofte verdens beste dykkedestinasjon. Det er like mange objektive kåringer som det er pingviner på Nordpolen. Med andre ord, ingen! Pingviner bor ved Sydpolen og alle kåringer er subjektive. Så satte meg på flyet med en kombinasjon av entusiasme og skepsis. Var Palau en hype eller kunne det virkelig være den hellige gral for alle med delfinkompleks.

Det blå hullet

Det blå hullet

Hva i helvete..
- “Hva i helvete skjedde på slutten?” ropte jeg med skrekkblandet fryd da jeg brøyt vannoverflaten. Hadde dykket i “the blue hole”, hvor vi startet i et loddrett hull i havbunnen og sunket til noen enorme undersjøiske grotter. Sollyset forsvant, men små lysglimt gav det en trolsk stemning.

På slutten forsatte vi langs en bratt fjellvegg. Rett før oppstigningen eksploderte havet. Strømmene ble ekstremt kraftige, store fiskestimer dukket opp av intet og var vi omringet av masse hai som sirkler rundt oss.

– Det var begynnelsen på The Blue Wall, smilte dykkeguiden, og det er starten på neste dykk. Den blå veggen. Det beste stedet i verdens #1 dykkeland. Jeg var i ekstase.

En av flere haier som sirklet rundt oss på "The blue wall"

En av flere haier som sirklet rundt oss på «The blue wall»

Det beste av det beste
Verdens lengste time passerte før jeg endelig kunne slenge på meg utstyret. Jeg fikk utlevert en stålkrok med instruks om å kroke meg fast til havbunnen på kanten av stupet, grunnet de sterke strømmene.

Nedstigningen gikk raskt og med en anstrengelse fikk jeg kroket meg fast på kanten av fjellveggen. Strømmen var så sterk at tauet til kroken lå i konstant spenn og følte meg som en liten drage som ble filleristet på himmelen i full storm.

Men sterk strøm tiltrekker småfisk. Enorme stimer i alle former og farger åpenbarte seg. Og så små fisk tiltrekker jegerne. Overalt var det store stimer med sultne tuna, barrakuda og haier som jaktet. Et etegilde uten like. Jeg var i himmelen.

German Channel ved rensestasjonen for djevelrokkene

German Channel ved rensestasjonen for djevelrokkene

Dagene gikk fort og Palau hadde servert dykk i verdensklasse på samlebånd, deriblant Ulong Channel, German Channel, the Manta Cleaning Station og ikke minst Jelly fish lake. Det sistnevnte var en eventyrlig og surrealistisk opplevelse, å svømme blant 21 millioner maneter. Blant de topp-10 morsomste dykkene jeg har opplevd

En gjeng hyklere og en masete drittunge
- Viste du at 90% av alle haiarter er utrydningstruet, spurte dr. Mark Meekan, en forsker ved UWA Oceans Institute, underlagt Australias regjering. Som videre fortalte om hans prosjekter  rundt i verden og Partilaus innsats i preservering av hai.

Dr. Mark Meekan og ... , som forsket på haiers migrasjonsmønstre i Palau

Dr. Mark Meekan og Luciana Ferreira (28). , som forsket på haiers migrasjonsmønstre i Palau

Etter å ha diskre mast om å bli frivillig på et av haiprosjektene, som en liten drittunge etter godteri på en ukedag, så åpnet Mark for at jeg kanskje kunne bistå som kokk. Det var det nærmeste vi kom for å rettferdiggjøre 75 kg gul dødvekt uten relevant utdanning, på en ekspedisjon. Om det blir en realitet, så bør jeg kanskje unngå “lokale” delikatesser som flaggermus, marsvin og levende blekksprut.

– Tigerhaiene migrerer over store avstander, så preservering fordrer et internasjonalt samarbeid, kunne brasilianske Luciana Ferreira (28) fortelle, som tok en PhD om tigerhaienes migrasjoner ved Universitetet i Perth. Et av de store problemene er land som Kina, hvor det uken i forkant ble avslørt store fabrikker, som slaktet hvalhai, en totalfredet art.

– Vi er en gjeng hyklere, sa jeg og smilte, og konstantere at vi satt der og ergret oss over Kinas miljøkriminalitet, mens vi fiklet med våre kinesiskproduserte iPhones. “Ja”, sa hun og lo. I dagens globaliserte markedsplass er det vanskelig å gå på den smale sti.

Neos røde pille
Det er sjeldent jeg blir sjokkert, men neste samtaleemnet skulle riste fundamentene i mitt verdensbildet. Sjokk på nivå med da jeg lærte at julenissen ikke fantes i barnehagen.

– Palau er en mester i politisk manøvreringer, kunne Mark forteller. Ser du de fine veiene de har? De støttet Japan i hvalfangstsaken og fikk nye veier. Så støttet de USA, som gav dem annet bistand. De trengte nytt regjeringsbygg, så de anerkjente Taiwans suverenitet.

Jeg stusset først over Palaus dobbelmoral i Japans hvalfangstsak, men så sakte, men sikkert visualiserte den enorme elefanten i rommet seg.

De neste ukene hadde jeg samtaler med flere personer i Palau og andre øynasjoner, som forsterket mine hypoteser. Noen sitater er kort gjengitt nedenfor:

«De 12 stemmene i Stillehavet er de billigste stemmene å kjøpe i FN og de 40 andre internasjonale organisasjonene. En million dollar er ingenting i Kina, men en stor sum for en liten øynasjon med 10-20,000 innbyggere. Stillehavsøyene har mest “bistand” per innbygger i verdenen», (Bruce M, internasjonal handelsmann)

Det er alltid en dykker, som har mye, mye bedre utstyr enn deg

Det er alltid en dykker, som har mye, mye bedre utstyr enn deg

«De Forenede Arabiske Emirater ønsket Marshalløyenes stemme til EXPO 2020 og lokket med en grønt energiprosjekt, hvor landet kunne få 5 millioner USD», (Giff Johnson, sjefredaktør, Marshall Island Journal).

«Stillehavsøyene er ekstremt avhengig av sponsormidler, som utgjør i snitt ca. 70% av landenes BNP…, …. og vi er veldig lojale med våre samarbeidspartnere» (Kensley Ikosia, Mikronesias finansminister og verdensbank representant).

Mestere i politisk manøvrering eller en gjeng korrupte øyer
Den nyervervede kunnskapen var først sjokkerende. Har vi virkelig et dusin horer i FN og de 40 andre internasjonale organisasjonene? Finnes virkelig et åpenlyst internasjonalt marked for kjøp av stemmer?

De neste ukene lastet jeg ned masse sexy sengelektyre, deriblant en 60 siders avhandling i Harvard International Law Journal 2013. Selvfølgelig 60 tettskrevne sider med liten font uten bilder.

Mesteparten av internasjonal stemmekjøping er kamuflert i bistand, men noen er mer direkte. I følge  The Guardian tilbydde Russland i 2009 den lille øystaten Nauru $50 millioner i bytte mot forlengelsen av de diplomatiske anerkjennelsene av Abkhazia og Sør-Ostesia. I 2008 betalte Iran $ 200,000 til Solomonøyene i bytte mot fremtidige stemmer mot Israel i FN, i følge YNETNEWS.

Det mest skremmende var kanskje i 2003, da det i følge Wall Street Journal foregikk en åpenlyst budrunde av de usikre stemmene i FNs Sikkerhetsråd mellom Frankrike og USA, hvor USA ønsket å tilrettelegge for en invasjon av Irak. Angola hadde da en av de ti midlertidige setene i FNs Sikkerhetsråd og presidenten ble nedringt av USA President Bush og Frankrikes Jaques Chirac. USA tilbød millioner av dollar og Angola hadde sin handleliste klar.

En studie foretatt av Harvard i 2006 avdekket at et lands støtte fra USA økte med 59% når de hadde en midlertidig plass i FNs Sikkerhetsråd. Effekten var mer fremtredende i år hvor store diplomatiske hendelser foregikk.

En Napoleon Wrass, som fremstår upåvirket av beskyldningene om korrupsjon

En Napoleon Wrass, som fremstår upåvirket av beskyldningene om korrupsjon

De formidlende omstendighetene
I en nasjonal kontekst, er dette ulovlig og kalt korrupsjon, men juryen er fremdeles ute på hvorvidt dette gjelder i en internasjonal kontekst. I dag er det i internasjonal sammenheng rutinemessige funksjoner i forholdene mellom nasjoner. De få Stillehavsøyene er bare en liten brikke og praksisen er utbredt i hele verdenen.

Vil et slik system favorisere de rike landene eller er de en prisverdig inntektskilde for de fattige landene? Forvrenger det beslutningstakingen eller tilrettelegger det for at land synliggjøre sine samlede preferanser mer nøyaktig? Er det korrupsjon eller er det et lands suverene rett til å optimalisere velferden til nasjonen og sine innbyggere?

Problemstillingene er komplekse og det er ikke et entydig svar. Men likevel, så er det bekymringsfullt og det utfordrer legitimiteten til FN og de andre internasjonale organisasjonene.

De ubestikkelige dykkerne diskuterer verdens beste dykkested

De ubestikkelige diskuterer verdens beste dykkested

Min stemme til verdens beste dykkedestinasjon
Slike åpenbaringer får en til å tvile på sin egen naivitet. Jeg har alltid vist at korrupsjon foregår og om den politiske kjøpehandelen mellom regjeringer og opposisjonen, men at stemmekjøping skjer så utstrakt og åpenlyst var nytt. Og at det foregår budrunder på stemmer i FNs Sikkerhetsråd i forkant av invasjoner av andre suverene stater.

Julenissen har aldri eksistert, men jeg trodde så i min naive barndom. Verden er kanskje ikke et dårligere sted nå, men jeg har i hvert fall lært mer om hvordan internasjonal politikk, bistand og stemmegivning / -kjøping foregår. Og jeg vil med mer skepsis følge fremtidige beslutninger og kåringer. Hvor mye koster det å kjøpe neste VM, EXPO eller krig?

Uansett, jeg reiste til Palau for å dykke. Om det hadde vært en kåring i dag over verdens beste dykkedestinasjon, så ville min stemme gått til Palau, med mindre noen betalte meg for å mene noe annet….

 

Lyst å se en 3 minutters guide til dykking i Palau, trykk her!

Kilder:
www.guardian.co.uk/world/2009/dec/14/nauro-recognises-abkhazia- south-ossetia, www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3808621,00.html, http://www.harvardilj.org/wp-content/uploads/2013/03/HLI104.pdf, Ilyana Kuziemko & Eric Werker «How Much Is a Seat on the Security Council Worth? Foreign Aid and Bribery at the United Nations «,  Jeanne Cummings & Robert Block, «U.S. Bids Against France for Votes in U.N.», Wall St. J., Feb. 26, 2003,

 

————————————————— BILDER ———————————————————————–

Japansk dykkerinne klar for en våt opplevelse

Japansk dykkerinne klar for en våt opplevelse

Det blå hullet

Det blå hullet

 

En 4,5 meter djevelrokke i tyskerkanalen

En 4,5 meter djevelrokke i tyskerkanalen

En av 21 millioner manter i manetsjøen. De har ingen naturlige fiender, bortsett fra en liten søt anemone, så de har sluttet å brenne

En av 21 millioner manter i manetsjøen. De har ingen naturlige fiender, bortsett fra en liten søt anemone, så de har sluttet å brenne

To gode kompiser tar en pause under en korall

To bestekompiser tar en pause under en korall

Ingen perfekt dykkeopplevelse uten en japansk fotoshot med russiske modeller

Ingen perfekt dykkeopplevelse uten en japansk fotoshot med russiske modeller

Usain Bolt får det riktig nok til å se bra ut...

Usain Bolt får det riktig nok til å se bra ut…