Langstrakte hvite strender. Tropisk klima. Unikt dyreliv. Golfbaner i verdensklasse. Det er vanskelig å beskrive øygruppen uten å ty til klisjeer, for Hawaii er virkelig et paradis. Dessverre har alle paradis sine slanger.

«Aloha», roper Mick (56) og ønsker turister velkommen på Honolulu flyplass. Han er ulasteligantrukket i en blomstret hawaiiskjorte, kjører ekspressbussen til Waikiki og kom selv til Hawaii for åtte måneder siden for å søke lykken.

– Vet dere at Hawaii er verdens mest besøkte turiststed, sier han mens han hjelper turistene om bord på bussen.

De fleste reisemagasiner skildrer øygruppen som et paradis. Høy kjendisfaktor og årlige besøk av president Obama gjør ikke feriemålet mindre attraktiv.

Hawaii tiltrekker hvert år åtte millioner soltørste turister, som i 2012 la igjen 14 milliarder dollar. For å kunne håndtere turistbølgen har Hawaii, med sine 1.4 millioner innbyggere, foretatt store investeringer og transformert øya til det perfekte samlebåndet av turistopplevelser i verdensklasse.

Dessverre har utviklingen også bidratt til at Hawaii nå topper flere mindre flatterende rangeringer.

Eks-krigeren
På Kalakau Avenue, en av paradegatene i Waikiki, ligger Sheraton, Hyatt, Vivan Westwood og Louis Vuitton som perler på en snor. Palmetrærne kaster svale skygger over nygifte japanere, surfere og shortskledde pensjonister, som promenerer mellom skyskrapene på vei til stranden på Waikiki eller en av gourmetrestaurantene langs stripen.

Noen kvartaler unna ligger Chinatown, som med sine 15 kvartaler i sentrum av Honolulu, kunne vært fra en hvilken som helst storby i USA.

– Alt var bedre før. Folk var snille mot hverandre og vi låste ikke dørene, mimrer Kaiko (53), en innfødt fra Hawaii, mens han sitter barbeint på en benk i Chinatown.

Chinatown er en eklektisk blanding av kulturer og en viktig inngangsport for immigranter

Chinatown er en eklektisk blanding av kulturer og en viktig inngangsport for immigranter

Han er en stor og grovbygd kar med arrete ansikt. Det gråhvite håret står i kontrast til den mørke ansiktsfargen. Han har ikke noe fast arbeid og tilbringer derfor mye av tiden på favorittbenken sin i Chinatown, hvor han nyter den friske brisen.

– Vi kalles Aloha-staten, men nå er det bare ord. På 80-tallet startet kommersialiseringen og alt har blitt verre, mener 53-åringen.

I løpet av samtalen endres hans milde ansikt, øyenbrynene strammes, blikket og stemmen blir klar.

– Pengene rår og de hvite tok landet fra oss, sier han, før han tar en pause og igjen får tilbake den milde minen.

Hans forfedre var krigere og krigerblodet renner fremdeles i årene, selv om det sjeldent nå kommer til overflaten.

Minoritet i eget rike
Fra å dominere øygruppene for få generasjoner siden, utgjør Kaiko og andre innfødte nå kun ti prosent av befolkningen på Hawaii ifølge US Cencus Byreau. Andelen faller for hvert år, mye grunnet innflytting fra øvrige USA.

En måling de innfødte derimot topper, er over de mest vanskeligstilte i samfunnet. Ifølge Institute for Children and Poverty så utgjorde innfødte fra Hawaii og andre stillehavsøyer 59 prosent av de hjemløse som oppsøkte krisesentrene i Hawaii. I tillegg til at mange har mistet sine hjem, blir de maktesløse tilskuere til at deres identitet og kulturarv forvitres.

En undersøkelse i 2010 foretatt av Hawaiian Tourism Authority blant 1650 innbyggere viste at de fleste var overveldende positiv til turisme. Unntaket var blant innfødte, som lenge hadde klaget over hvordan industrien misbrukte deres kultur i kommersielt øyemed. Nesten 60 prosent av de 401 innfødte mente turismen ikke bidro til å preservere deres språk eller kultur. Den benyttes flittig i markedsføringen av Hawaii, men i dag fremstår alt fra turistens blomsterkranser til de polynesiske danseshowene som følger med buffeene, like autentiske som indianersamfunnet i en Disneyfilm.

Gratis polynesisk danseshow  om man bestiller middagsbuffe

Gratis polynesisk danseshow om man bestiller middagsbuffe

Hunden som løper i røft vann
På en øy nordvest for Honolulu bryter noe vannoverflaten. Et rundt, grått hode stiger opp med en sprellende fisk i munnen og tilhører en av de lokale munkselene. På noen vulkanske steiner ved stranden ligger noen artsfrender og tar en formiddagslur i solen.

Det er en ung sel som nyter dagens første måltid og fisk er en av livrettene, i tillegg til hummer og blekksprut. Det lille hodet med store øyne og korte hår, syntes en forsker i sin tid lignet på en munk. De innfødte fokuserte mer på dens smidighet og kalte den ʻIlio-holo-i-ka-uaua, eller “hunden som løper i røft vann”.

 Bilde: Havet utenfor Kona myldrer av enorme djevelrokker og er ansett som et av verdens 10 beste dykkesteder og ofte kan dykkere få besøke av noen av pukkelhvalene eller delfinene i området


Havet utenfor Kona myldrer av enorme djevelrokker og er ansett som et av verdens 10 beste dykkesteder og ofte kan dykkere se av noen av pukkelhvalene eller delfinene i området

Hawaii er kjent for et unikt dyreliv og frodig vegetasjon. Ekstreme isolasjonen og mangfold av økosystemer har gitt en svært høy rate av endemiske arter, hvor over halvparten av de 18,600 lokale arter dokumentert finnes kun på Hawaii.

 

Verdens hovedstad for utrydningstruede dyrearter
Hawaiis utvikling har også påvirket plante- og dyrelivet som Kaiko og hans forfedre vokste opp med. Øygruppen har i dag flest utrydningstruede arter per kvadratkilometer på planeten. Listen øker for hver år og inneholder alt fra insekter, fugler, pattedyr, reptiler, snegler og planter. Spesielt ille er det for de gjenværende lokale fuglene, hvor nesten alle er utrydningstruet.

Ifølge myndighetene er det 377 arter fra Hawaii som nå er i faresonen (2014), hvorav 58 dyr og 319 planter. Blant de truede dyrene finner man munkselen, hvor de siste 1100 gjenværende selene ofte ender sine dager i fiskeredskaper, grønn havskilpadde (“honu”), albatrossen og den lokale gåsen (“nene”).

Menneskeskapte forhold er en hovedårsak, som avskoging, urbanisering, jordbruk, overhøsting og introduksjon av nye arter og sykdommer. Det urovekkende er at utviklingen nå akselererer, spesielt som følge av tap av økosystemer, hvor artene ikke greier å tilpasse seg de nye omgivelsene.

To søte piker med blomsterkjoler
- Hei, har du lyst på litt selskap? spør den søte piken, som står utenfor en bar i Waikiki. Nattemørket har senket seg, men smilet hennes lyses opp av gatelyktene langs promenaden. Smilet virker genuint og hun står sammen med en venninne og trekker litt frisk luft.

Den palestinske sjåføren, Amir (53),  peker ut bygårder hvor man kan treffe unge, asiatiske  piker. Samtlige preferanser virker å kunne  tilfredstilles og han vet nøyaktig hvor

Den palestinske sjåføren, Amir (53), peker ut bygårder hvor man kan treffe unge, asiatiske piker. Samtlige preferanser virker å kunne tilfredstilles og han vet nøyaktig hvor

– Hei, hvor er du fra?, skyter venninnen inn like etter med en gebrokken aksent, mens hun retter litt på den sorte, tettsittende kjolen sin.

Jentene har pyntet seg for kvelden med diskre sminke og korte, trange kjoler. Kjolene, en med store blomstermotiver, matcher de sorte hælene. Pikene virker å være i slutten av tenårene og sort, glatt hår og melkehvite hud indikerer at de er fra Sørøstasia et sted.

Like etter treffer jenta med blomsterkjolen en mann i 50 årene og de forsvinner ut i nattemørket for å fortsette festen.

Paradis for menneskesmuglere
Det som blomstrer på Hawaii er kriminelle fra Østen, hvor India og Thailand er sentrale bidragsytere av ulovlig arbeidskraft, sexslaver og narkotika. Hawaiis regelverk gjorde det lenge til et yndet sted for kriminelle. I 2012 var øygruppen en av fem stater i USA som ikke hadde etablert lover som skulle forebygge moderne slavehandel.

En av Hawaiis tallrike strippeklubber, som på dagtid kun har besøk av en hjemløs

En av Hawaiis tallrike strippeklubber, som på dagtid kun har besøk av en hjemløs

Ifølge Pacific Alliance to Stop Slavery (PASS) er sexhandel en milliardindustri på Hawaii. De fleste prostituerte er immigranter som har falt i klørne på kyniske bakmenn, hvor jentene tvinges på gaten gjennom vold, voldtekter og trusler. Hver hallik har ofte 10-20 jenter, som bringer inn $ 2-3000 natten.

Til tross for at få jenter tør å bryte ut eller tyste, har PASS reddet noen dusin jenter allerede. Den yngste var 11 år gammel.

Sexslaver er et internasjonalt problem, og er allerede godt etablert i Hawaii mye grunnet turismen.

Største slavesaken i amerikansk historie
I 2010 ble den største slavehandelssaken i amerikansk historie avdekket, da Global Horizons Manpower, Inc. ble anklaget for å ha lurt 400 bønder fra Thailand til å jobbe under slavelignende forhold i Hawaii. Bøndene fikk gjeld, konfiskert sine pass og truet med deportasjon.

Etter to år henla myndigheten sakene, til tross for at noen av de tiltalte hadde erklært seg skyldige.

Den 2. mai 2013 ble fire nye lover vedtatt, som i større grad kan beskytte ofrene og straffeforfølge bakmennene. Men trafikken vil trolig ikke avta, da etterspørselen og turismen er voksende.

Flere uttrykker også skepsis til rettsapparatet, da mange saker opp gjennom årene har blitt henlagt eller resultert i minimale straffereaksjoner. Korrupsjon og kameraderi er en vanlig beskyldning.

En av de mange luksusforretningene i Waikiki

En av de mange luksusforretningene i Waikiki

Fra fem stjerners restaurant til 14 år på gata
På Ala Moana kjøpesenteret tripper en japansk venninnegjeng ut fra Hermes-forretningen med flere shoppingposer under armene. De fniser og fyker så inn til Dior ved siden av.

De rike har det godt. Her finnes et bredt utvalg av siste luksuriøse skrik. Atter andre kommer hit for å dagdrømme.

Utenfor shoppingsenteret roter Robert (53) i søppelkassene etter flasker og andre nyttige ting. Han kom til Hawaii fra Idaho for 30 år siden.

– Jeg jobbet før som kokk på en fem stjerners restaurant, forteller Robert.

Til tross for langt, ustelt hår- og skjeggvekst, noen manglende fortenner og en bar overkropp prydet med etniske halsbånd, ser Robert overraskende bra ut selv etter mange år som hjemløs.

Den tidligere kokken forteller videre at han giftet seg og fikk to barn. Livet var en drøm. Men så gikk det nedover, fort nedover.

Robert mistet jobben, kona flyttet fra han og tok med barna og han endte på gaten for 14 år siden. Sønnen (22) og datteren (17) har han ikke sett på syv år, men det mente han kanskje var like greit. Som mange amerikanere har han aldri hatt pass og sertifikatet ble ødelagt for mange år siden, etter det har han vært en identitetsløs person i paradiset.

Robert (53), tidligere mesterkokk på 5 stjerneres restaurant og nå hjemløs på 14. året

Robert (53), tidligere mesterkokk på 5 stjerneres restaurant og nå hjemløs på 14. året

 

Boligpris på 18 ganger årsinntekten
En av driverne til at flere blir hjemløse er den enorme bølgen av rike amerikanske og asiatiske turister som har drevet opp bo- og levekostnadene. I tillegg til prispress på eksisterende boliger, prioriterer entreprenører utbygging av luksusleiligheter for turister fremfor hjem tilpasset lokale lommebøker.

Frihetsguden uten mye fritid. I et vanskelig og ofte lavtlønnet arbeidsmarket tar man de jobbene man får

Frihetsguden uten mye fritid. I et vanskelig og ofte lavtlønnet arbeidsmarket tar man de jobbene man får

Den årlige inntekten per innbygger på Hawaii er relativ lik øvrig USA ($29.300 vs. $28.100), men prisen på eide boliger er nesten 190 prosent høyere ($ 517.000 vs. $ 181.400) ifølge US Cencus Bureau. En boligpris på 18 ganger årsinntekten illustrerer håpløsheten for de lokale.

Parallelt har turistnæringen vokst på bekostning av andre sektorer, deriblant matproduksjonen og Hawaii importerer nå det meste av mat- og husholdningsartikler. Dyre fraktkostnader har bidratt til å gi et enda høyere kostnadsnivå.

Kongressmann gikk løs på de hjemløses vogner
Få kilometer fra luksushotellene og golfbanene i Oahu ligger den lille landsbyen Waianae. Her bor i hovedsak innfødte og landsbyen rommer den største leiren for hjemløse i USA

Ifølge Business Insider bor det omtrent 300 mennesker i leiren. De fleste er innfødte som sliter med høye levekostnader og lavtlønnede yrker. Teltleiren er én av mange på Hawaii, som kan romme opptil 4000 hjemløse.

Hjemløse er blitt mer synlig i bybildet, her en som sover på stranden i Waikiki

Hjemløse er mer synlig i bybildet, her fra Waikikistranden

Antallet hjemløse har økt kraftig de siste årene og er blitt mer synlig i bybildet. I samme takt har myndighetens desperate tiltak økt, av frykt for det kan ramme turismen.

I fjor gikk kongressmannen Tom Brower løs på de hjemløses trillevogner med slegge. Han pensjonerte slegga etter massiv kritikk, men raseriet hadde allerede gått utover noen dusin handlevogner.

Guvernør Neil Ambercrombie har gjort det til en prioritet å få fjernet samfunnets svakeste og flere tiltak er lansert med varierende hell. I 2011 oppfordret de folk til slutte å gi de hjemløse mat i parkene, mens det i 2013 ble lansert et nytt program “Return to Home”, som ville sponse enveisbilletter til fastlandet.

Hawaii har i dag den tredje høyeste andelen hjemløse per innbygger i USA, hvorav mange er barn.

En slagen manns siste drøm
Som de fleste hjemløse tok ikke Robert imot guvernørens tilbud om en enveisbillett.

– Jeg kan ikke reise tilbake til Idaho, sier han bestemt, mens de senete hendene tar et godt grep om handlevognen. Etter en liten pause synes et forsiktig smil i ansiktet og han legger til:

– Barna mine er her, selv om jeg aldri ser dem. Reiser jeg vil jeg i hvert fall aldri kunne se dem igjen.

Så tusler han videre til neste søppelbøtte med handlevognen, som rommer alle hans eiendeler. Det klirrer i tomflaskene som skal sikre hans neste måltid. Heldigvis rammet ikke kongressmannens hardtslående politikk handlevognen.

Krigeren går – fornøyelsesparken består
For Kaiko er problemstillingen like uaktuell. Hawaii er hjemmet til forfedrene hans. Han ser mørkt på egen fremtid, kulturarven og det lokale dyre- og plantelivet.

Å være tilskuer til at hjemlandet videreutvikles med andre i førersetet, hvor hans kulturarv blir redusert til underholdning for turister.

Solen senker seg ved Waikiki og sannsynligvis også før de innfødtes tradisjoner

Solen senker seg ved Waikiki og sannsynligvis også før de innfødtes tradisjoner

– Hva kan vi gjøre? Pengene rår, sukker han oppgitt fra benken sin i Chinatown.

En frisk bris blåser inn fra havet, beveger seg lekende mellom skyskraperne på Waikiki før den ankommer Kaiko. Han ser drømmende ut i vinden, tar et dypt åndedrag og lukker øyene sakte igjen.

Å transformere en liten øygruppe til en fornøyelsespark for millioner av turister og deres preferanser, har hatt og har sin pris. Økonomisk lukrativt for mange, men på bekostning av de innfødtes identitet og kulturarv, dyreliv og artsmangfold, de som faller utenfor den nye levestandarden og immigranter som utnyttes av kyniske bakmenn.

Hawaiis fremtid som turistparadis lever i beste velgående, men krigerens dager virker talte.

————————————————————————

Kilde: http://www.hawaiianencyclopedia.com/native-and-endangered-species.aspMSNBC.com “Study: Nearly all nativ birds in Hawaii in Peril”, March 20, 2009, www.wikipedia.com, http://quickfacts.census.gov/qfd/states/15000.html, www.usatoday30.usatoday.com/travel/destinations/2010-02-15-hawaii-tourism-survey,  www.civilbeats.com/topics/endagered-species-in-hawaii, usmilitary.about.com, http://www.businessinsider.com/what-homelessness-looks-like-in-hawaii-photos-2013-8?op=1, www.washingtontimes.com, www.civilbeat.com/topic/hawaii-homelessness/, icmhd.wordpress.com/2013/08/19/the-dark-side-of-paradise-hawaiis-human-trafficking-and-sex-trafficking-epidemic/ http://quickfacts.census.gov/qfd/states/15000.html http://www.eturbonews.com/30648/slavery-and-human-trafficking-legal-united-states